Mikael Persbrandt

Mikael Persbrandt begynte som maler på en kunstskole og tegnet ballettdansere på operascenen. "og selvsagt forelsket jeg meg i en prima ballerina. Skulle jeg få henne skjønte jeg at jeg måtte lære meg å danse, men danselæreren sendte meg videre til en fyr som het Ingmar Bergman som hadde behov for soldater som kunne gjøre en menuett i en oppsetning av «Kong Lear». Dette var i 1983. Og dermed endte jeg opp på Dramaten. Da jeg kom inn på Dramatens scene var jeg solgt".

Senere ble han brukt av Ingmar Bergman i flere større teateroppsetninger. I dag er han som de fleste kjenner til en svært anerkjent skuespiller, både på teater – og filmfronten, og mest kjent her i Norge er han kanskje som Gunvald Larsson i den svenske krimserien om Martin Beck. Han har også spilt i et par store Hollywood produksjoner, og har stadig ledende teaterroller på blant annet Dramaten i Stockholm.

I 2016 hadde Mikael Persbrandt en separatutstilling på Lars Lerins galleri Sandgrunn i Karlstad. Responsen i Sverige var overveldende; på et par uker trakk over 90 000 besøkende, noe som nok må sies å være svensk rekord hva utstillingsbesøk angår. ​

-Vi har veldig bra kontakt, han og jeg, sa den verdensberømte akvarellmaleren Lars Lerin i et intervju i 2016 om Mikael Persbrandt. - Han er en både svært generøs og humoristisk. Hans malerier er verk med store gester, han tar fram alla følelser når han maler: Ømhet, kjærlighet, sinne. Det er sterke malerier.

I februar 2017 hadde Persbrandt sin første utstilling i Norge, og han har selv uttrykt at han er svært fornøyd med utstillingsrekken.
Responsen fra publikum har vært svært god, og mange besøkende er overrasket over at bildene hans holder et såpass høyt nivå, både formmessig og idemessig.
Persbrandts malerier beveger seg mellom det figurative og det abstrakte.

Kunstneren har et svært ekspressivt formspråk, med til tider intense strøk og klare, sterke farger. Mange av arbeidene innehar en mørk undertone, men han går ofte også mot lyse, mer dekorative uttrykk.